Home   (L) Kwartiermakers

(L) Kwartiermakers

Start Voorleesweek: 17 t.e.m. 25 november 2018 

Dit schooljaar besteden we in onze school ook weer aandacht aan de Voorleesweek. Aangezien we dagelijks een kwartier lezen in functie van Kwartiermakers wordt er extra veel voorgelezen.

De Voorleesweek is een jaarlijkse campagneweek waarin Iedereen Leest het belang en het plezier van voorlezen in de kijker zet. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden bij kinderen. Bovendien is voorlezen de beste aanzet tot een leven lang leesplezier.

We willen jullie vragen om zeker tijdens deze Voorleesweek thuis ook wat extra aandacht te besteden aan het voorlezen want voorlezen is goed voor groot en klein.

In de weekendkrant van HBvL stond er afgelopen weekend alvast een interessant artikel naar aanleiding van de Voorleesweek. De Tongerse logopediste Isabelle Gielen schrijft samenleesboekjes voor ouders en kinderen. “Sep en Saar, de trein doet raar” is het is het eerste van een reeks samenleesboeken die kinderen samen met meer ervaren lezers kunnen proeven. Via de link hieronder kunnen jullie het artikel lezen.

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20181116_03951345/meer-leesplezier-voor-beginnende-lezertjes

 

 

Start Kwartiermakers: 17-09-2018

Beste ouders,

Onze school doet dit jaar mee aan het leesproject kwartiermakers. Alle kinderen van het eerste tot en met het zesde leerjaar krijgen elke schooldag een kwartier de tijd om vrij te lezen.

Kinderen die veel lezen, hebben een grotere woordenschat dan kinderen die weinig lezen én hebben meer inzicht in de opbouw van teksten. Met een hogere leesvaardigheid worden bovendien ook andere vakken toegankelijker en kunnen kinderen hun talenten beter ontwikkelen. Lezen is kortom van cruciaal belang.

Ondersteun je onze school met kwartiermakers? Lees dan ook thuis elke dag een kwartier met je kind!

Gouden tips:

  • Ga samen naar de bibliotheek. Je kind kan er gratis boeken lenen en zo een persoonlijke leesvoorkeur ontwikkelen.
  • Kies boeken die passen bij de interesses van je kind.
  • Lees voor en blijf voorlezen, ook als je kind al zelfstandig kan lezen. Kinderen worden graag voorgelezen en zullen nieuwsgierig zijn naar het vervolg.
  • Praat over wat jij leest of voorleest. Kinderen leren veel van boekenpraatjes.
  • Lees zelf ook in de aanwezigheid van je kind. Voorbeeldgedrag is heel belangrijk. Toon wat jij graag leest en wat jou ontspant.
  • Zorg dat er boeken, tijdschriften, strips … op een vaste plek in huis liggen.
  • Kinderen genieten van een voorleesverhaal voor het slapengaan.
  • Of geef je kind een kwartier de tijd om zelf te lezen voor het slapengaan. Lezen is een rustgevende activiteit om een drukke dag mee af te ronden.
  • Koop af en toe een boek voor je kind.

Vergroot je wereld – www.willewete.be