Home   (L) Kwartiermakers

(L) Kwartiermakers

Start Voorleesweek: 16 t.e.m. 24 november 2019

 

Dit schooljaar besteden we in onze school ook weer aandacht aan de Voorleesweek. Aangezien we dagelijks een kwartier lezen in functie van Kwartiermakers wordt er extra veel voorgelezen.

De Voorleesweek is een jaarlijkse campagneweek waarin Iedereen Leest het belang en het plezier van voorlezen in de kijker zet. Voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden bij kinderen. Bovendien is voorlezen de beste aanzet tot een leven lang leesplezier.

De Voorleesweek loopt van 16 tot 24 november 2019 en staat in het teken van ‘voorleesrituelen’. Elke avond een verhaaltje na het tandenpoetsen, elke dag een leuk fragment voor de schoolbel luidt, elke ochtend een gedicht bij de groentenpap in het kinderdagverblijf: wat is jullie voorleesritueel? Van voorlezen een vaste gewoonte maken, daar draait het om!

We willen jullie vragen om zeker tijdens deze Voorleesweek thuis ook wat extra aandacht te besteden aan het voorlezen want voorlezen is goed voor groot en klein.

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. Tijdens de Voorleesweek zet Iedereen Leest graag het belang én het plezier van voorlezen in de kijker.

Start Kwartiermakers: 16-09-2019

Beste ouders,

Onze school doet ook dit jaar weer mee aan het leesproject kwartiermakers. Alle kinderen van het eerste tot en met het zesde leerjaar krijgen elke schooldag een kwartier de tijd om vrij te lezen of krijgen een verhaal voorgelezen.

Kinderen die veel lezen, hebben een grotere woordenschat dan kinderen die weinig lezen én hebben meer inzicht in de opbouw van teksten. Met een hogere leesvaardigheid worden bovendien ook andere vakken toegankelijker en kunnen kinder

en hun talenten beter ontwikkelen. Lezen is kortom van cruciaal belang.

Ondersteun je onze school met kwartiermakers? Lees dan ook thuis elke dag

een kwartier met je kind!

Gouden tips:

  • Ga samen naar de bibliotheek. Je kind kan er gratis boeken lenen en zo een persoonlijke leesvoorkeur ontwikkelen.
  • Kies boeken die passen bij de interesses van je kind.
  • Lees voor en blijf voorlezen, ook als je kind al zelfstandig kan lezen. Kinderen worden graag voorgelezen en zullen nieuwsgierig zijn naar het vervolg.
  • Praat over wat jij leest of voorleest. Kinderen leren veel van boekenpraatjes.
  • Lees zelf ook in de aanwezigheid van je kind. Voorbeeldgedrag is heel belangrijk. Toon wat jij graag leest en wat jou ontspant.
  • Zorg dat er boeken, tijdschriften, strips … op een vaste plek in huis liggen.
  • Kinderen genieten van een voorleesverhaal voor het slapengaan.
  • Of geef je kind een kwartier de tijd om zelf te lezen voor het slapengaan. Lezen is een rustgevende activiteit om een drukke dag mee af te ronden.
  • Koop af en toe een boek voor je kind.

Vergroot je wereld – www.willewete.be