Home   Leerjaar 5 – meester Stephan

Leerjaar 5 – meester Stephan

Het dagboek van het vijfde leerjaar vindt u hier. Welkom!

De foto’s van activiteiten worden gepost door meester Stephan.

21-12-2018 Nieuwjaarswens

Alle teamleden van BS Maasland wensen jullie fijne feestdagen en de beste wensen voor 2019 toe! Geniet van de kerstvakantie!

11-12-2018 Bezoek Cosmodrome – Genk

Dinsdag 11 december 2018 bracht onze buschauffeur ons naar Kattevennen – Cosmodrome te Genk. In de voormiddag mochten we zelf onze eigen raket maken die we achteraf zelf mochten afschieten. De ene raket vloog zéér hoog (tot bijna in de ruimte), de anderen mochten de winter doorbrengen in de omliggende bomen.

In de namiddag kregen we nog een leuke 360°-show te zien, waar we nog eens extra uitleg kregen over de Aarde, de zon & de maan.

04-12-2018 De Sint & zijn Pieten op bezoek

Op 4 december 2018 werd in onze school de verjaardag van de Goedheiligman gevierd, samen met zijn Pieten & daar hoorden natuurlijk ook cadeautjes bij:

een moppenscheurkalender voor 2019, het gezelschapsspel ‘Tik Tak Boem’, een smartgame & het Grote Moppenboek van Olly Wannabe

22-11-2018 Voorleesweek – Auteurslezing door Rob Baetens

Vandaag, donderdag 22 november 2018, verplaatsten we ons naar zaal Opus in Stokkem. Daar mochten we jeugd- en adolescentenauteur Rob Baetens ontmoeten. Hij liet ons kennis maken met een aantal door hem geschreven jeugdboeken zoals bijvoorbeeld Wisselstroom, de reeks Heksengriep & Heksengroepie, Liefde in een fles, Erkan, Verrassing op de Pinta… Naast jeugdboeken schrijft Rob Baetens ook griezelboeken zoals de achtdelige reeks van ‘Junior Monsterboek’.

Rob Baetens

De leerlingen vonden het alvast een zeer interessante verteller. Zeker het verhaal over de geesten, die in z’n op een oud kerkhof gebouwd huis leven, werd gesmaakt door de kinderen.

Hebben jullie na het bekijken van deze boeken of na de vertelling van Rob Baetens zin gekregen om de boeken eens uit te proberen en weg te duiken in zijn griezelverhalen? Aarzel dan niet & zoek op de catalogussite van de plaatselijke bibliotheek van Dilsen of de boeken nog uitleenbaar zijn.

Catalogussite:

 http://zoeken.dilsen-stokkem.bibliotheek.be/?q=rob+baetens&dim=Leeftijd(n_age_9-11)

09-11-2018 Good Cook

De workshop van Good Cook stond gepland op vrijdag 9 november 2018 in de namiddag. Voordat de leerlingen aan de slag mochten gaan met het maken van allerlei lekkernijen van bio-producten, leerden ze eerst bij over het duurzaam omspringen met onze blauwe planeet. Dit deden ze door interactief te luisteren naar Elke, de juf van GoodPlanet, waarna ze close-upfoto’s moesten samenleggen met de juiste groenten. Daarnaast was er ook een voelspel van minder bekende groenten, zoals bijvoorbeeld gember, aanwezig. Tijdens het laatste uurtje mochten de leerlingen van 5 en 6 de handen uit de mouwen steken door zelf wraps, dipsauzen & dipgroenten te maken. Na het afwaswerk mochten ze er dan ook lekker van smullen. Yummie!

05-11-2018 Techniek: Programmeren

Op maandagnamiddag 5 november 2018 kregen de leerlingen van 5A en 6A een gratis workshop ‘programmeren’ aangeboden. In deze workshop mochten ze in de huid kruipen van een echte IT’er. Zo kwamen ze te weten dat een computer géén Nederlands, Frans of welke andere gesproken taal dan ook spreekt, maar gebruik maakt van nullen en enen (0 & 1). Na het theoretisch gedeelte gingen de leerlingen in duo’s aan  de slag met een laptop. Het doel was: laat de robot tot bij de vlag wandelen. De leerlingen begrepen het vlug en gebruikten dan ook al, zoals een echte professional dat doet, de programmeerblokken ‘stap vooruit’, ‘90° draaien naar links/rechts’ of het herhalingsblok. Een ding kan ik jullie zeker vertellen: de robots bereikten het vlaggetje zeer snel en de levels gingen alsmaar sneller omhoog. Schrik dus niet als er opeens een robot in jullie woonkamer staat die het drankje naar jullie kind in de zetel brengt. 😉

26-10-2018 Herfstwandeling ‘Op stap voor het klimaat’ – Natuurcentrum De Wissen Stokkem

Voor de herfstvakantie staat er traditioneel een herfstwandeling gepland. Juf Inge en meester Niels zochten iets educatief en kwamen zo uit bij ‘Op stap voor het klimaat’, een in een wandeling gegoten educatief project in en rond Maascentrum De Wissen te Stokkem. Van Theo, de ranger die met ons op pad ging, kregen we veel interessante uitleg over het klimaat dat er nu bij ons heerst, maar dat ook stilaan veranderd en mochten we op een plezante manier kennis over dit moeilijke onderwerp verwerven. Wat doet de klimaatverandering met de mens, met de natuur & vooral met de dieren?

Wist u dat…

  • de koekoek een broedparasiet is?
  • hij zijn eieren in een nest van een andere vogel legt?
  • hij door de klimaatverandering/-opwarming eigenlijk te laat is en het nest van de andere vogel al uitgebroed is?
  • de hooikoortsperiode steeds langer aansleept?
  • wij zelf kunnen bijdragen aan de klimaatopwarming?
  • we dit kunnen doen door minder plastic te gebruiken, zodat de zeeën en alle andere waterwegen minder vervuild geraken?
  • we hier op basisschool Maasland aan willen werken door leerlingen een brood-/koekendoosje & een herbruikbare drinkfles te laten meebrengen?

Aan het einde van deze wandeling gooiden we allemaal een kei in de Oude Maas en dachten we aan één manier waarop wij kunnen bijdragen aan ons klimaat, aan onze planeet…

25-10-2018 Sponsorloop

Donderdag 25 oktober 2018 stond in de school helemaal in het teken van een sportieve activiteit, namelijk onze herfstsponsorloop. De leerlingen mochten zoveel rondjes van zo’n 500 meter lopen of wandelen als ze zelf konden. Daarnaast liepen ze zelfs door het schoolgebouw dat versierd werd in het thema ‘Halloween’. Na hun sportieve kant te laten zien, kregen ze van het vrijwilligersteam een lekker stukje cake en warme chocolademelk aangeboden.

Knap gedaan, 5A!

17-10-2018 Knutselen: Mexicaanse Halloweenmaskers – schildertechniek waterverf

Op 1 en 2 november wordt er in Mexico “El Día de Muertos” gevierd net zoals wij Allerheiligen en Allerzielen vieren in België. Wie de film “Coco” (Pixar/Disney) gezien heeft weet hoe prachtig de maskers zijn die dan gedragen worden. Vandaag knutselden de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar samen aan Mexicaanse Halloweenmaskers, ook wel Dodenmaskers genoemd. Er waren pareltjes van maskers bij!

PS: Kijk zeker samen eens naar de film Coco tijdens de herfstvakantie, het is een echte aanrader! 

 

27-09-2018 Kwartiermakers: ook 5A leest één kwartier per dag

Op 17 september 2018 begonnen we in BS Maasland met ‘Kwartiermakers’, want dat worden onze leerlingen van de school wel. Ze lezen iedere dag, net na de kleine speeltijd, één kwartier in verschillende boeken (leesboeken, infoboeken, strips…). Om het nog toffer te maken mochten ze in 5A een leuke plek kiezen om in hun gekozen boek te lezen. Geniet van de foto’s & misschien krijg(t) jij/u ook wel zin om een kwartiermaker te worden?!

06-09-2018 Bingo… !

Op maandag 3 september 2018 kwamen de leerlingen van BS Maasland elkaar weer tegen op de speelplaats en konden de vriendschappen terug herenigd worden. Hier deden de leerlingen van 5A zeker ook aan mee. In de klas mochten ze aan de hand van een BINGO-spel ontdekken wat anderen in de zeer zonnige zomervakantie allemaal hadden meegemaakt. In de namiddag klonken we met lekkere kinderchampagne op een fantastisch schooljaar 2018-2019…

Veel plezier en leerrijke momenten in het nieuwe schooljaar allemaal!

Groetjes,

Meester Niels